KSAM traži smenu ministra dijaspore Muratija

11.03.2015.

foto_vest__1425034501Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Kosovska Strateško-akcione mreža – KSAM, traži smenu kosovskog ministra dijaspore Valjona Muratija zbog njegove izjave da su Srbi i druge manjinske zajednice u privilegovanom položaju.

“Nakon zapaljivih i neodmerenih izjava koje je ministar za dijasporu Valjon Murati dao u ponedeljak, navodeći da je “privilegovani položaj nealbanskih zajednica, a posebno srpske zajednice, jedan od ključnih razloga za migraciju kosovskih Albanaca”, dole potpisane organizacije civilnog društva iz srpske i ostalih nealbanskih zajednica zahtevaju izvinjenje  Vlade i hitnu smenu gospodina Muratija”, navodi se u saopštenju KSAM-a.

Ova izjava, koja dolazi od strane visokog funkcionera Vlade, još jednom otkriva licemerje i cinizam kada se govori o posvećenosti izgradnji multietničkog društva među političkom elitom u Prištini, a istovremeno pokazuje da su opravdani strahovi srpske i ostalih zajednica u vezi diskriminacije i nepoštovanja njihovih zagarantovanih prava, koja su samo mrtvo slovo na papiru, smatraju u KSAM-u, koji  okuplja oko 120 srpskih nevladinih organizacija.

To je po njima, takođe, vid pritiska Prištine kojim poručuje da neće da odustane od ušančenih maksimalističkih stavova pri pregovorima u Briselu kojima se staje na put kompromisnom rešenju i dalje se odlaže osnivanje Zajednice srpskih opština.

Izjava gospodina Muratija je, istovremeno, i vrlo opasna i predstavlja nastavak dobro poznatog manira da se za sve neuspehe političke elite u Prištini  krivica traži u srpskoj zajednici.

“Takve  izjave vode ka mobilizaciji ljudi na etničkoj osnovi, koja je uperena pre svega protiv srpske zajednice i direktno ugrožava fizičku bezbednost građana i imovine nealbanskih zajednica. Manipulisanje nezadovoljstvom većinske zajednice trenutnim socioekonomskim stanjem i njegovo artikulisanje kroz potpirivanje etničkih podela od strane elita u Prištini se mora zaustaviti. Srpskoj zajednici su još uvek u svežem sećanju događaji od 17. marta 2004. godine, kao i poslednje rušilačke demonstracije u Prištini”, podvlači KSAM.

KSAM traži smenu ministra dijaspore Muratija

Pošaljite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


0