Građanska debata u Resursnom centru Leposavić

22.04.2015.

Institut za razvoj civilnog društva „Innovate“ -Institute for Development of Civil Society “Innovate” – IDCSI, u okviru aktivnosti projekta Za čist grad-Ti si na potezu, organizuje otvorenu građansku debatu na temu ekologije i zaštite životne sredine. Ista će se odrzati 23.04.2015. god sa početkom u 12h u Resursnom centru Leposavić.

Debatu će voditi nastavnik biologije g-din Nenad Milosavljević i g-đa Zorica Timotijević, inspektorka za zaštitu životne sredine u opštini Leposavić. Cilj debate je da ukaže na veoma loše stanje ekologije i životne sredine i pokrene diskusiju o dole navedenih 5 glavnih tema, koje su identifikovane od strane građana opštine Leposavić.

1. Zagađenost reka i očuvanje vodotokova – Zagađenje reke Ibar, odlganje otpada na obalama reka i potoka

2. Odlaganje otpada – Gradska deponija, divlje deponije manjeg obima smeštene u naseljima i selima

3. Ekološka i komunalna infrastruktura – Smeće na ulicama, odlaganje otpada pored kontejnera i na mestima na kojima to nije dozvoljeno

4. Ekološka kultura, svesnost i obrazovanost, moralne norme i načela – nizak nivo opšte kulture po pitanju ekologije i zaštite životne sredine

5. Industrijski uticaji na životnu sredinu i zagađenja – fabrike, javna preduzeća itd.

Pored navedenih tema rado će se diskutovati i o novim problemima sa ciljem da se definiše nekoliko najvažnijih kako bi se sprovela peticija radi njihovog rešavanja.

Debata je otvorenog karaktera, molimo sve zainteresovane da uzmu učešće i daju svoj skromni doprinos.

Pošaljite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2

 • Komentator каже:

  Sta cete uraditi povodom otpada koji se nalazi u Popovom polju ispod baze KFORa? Kakvo je tamo stanje trebalo bi da protestvujete dan i noc i nesto da preduzmete, a ne da samo pricate! Od toga nema nista, kao i od pravljenja spotova.

  • IDCSI каже:

   Poštovani,

   Hvala Vam na komentaru.
   Smisao naših aktivnosti je da zajedno sa građanima pokrenemo upravo ovakva pitanja. To je pitanje koje postavljamo nadležnim institucijama i molimo i Vas za podršku. Jedan od načina može biti i građanski protest. Već smo predali peticiju lokalnoj samoupravi sa više od 500 potpisa za rešavanje ovog problema. Nažalost, mi nemamo nikakva izvršna ovlašćenja i ne možemo da rešimo taj problem sami, te nam je iz tog razloga građanska podrška jako potrebna. Samo zajedno možemo promeniti stvari u našem okruženju, ne individualno ili samostalno.
   Hvala Vam što cenite naš rad i molimo Vas da nam i dalje šaljete sugestije i predloge kako bismo zajednički radili na unapređivanju stanja u našoj opštini.
   Tim IDCSI